divendres, 23 d’octubre del 2009

SMLM i festa del grup celebrada!!!

Alletar i Criar va celebrar la seva festa anual dins el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna. Aquesta és una iniciativa de WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) i el lema per al 2009 és “LACTÀNCIA MATERNA: UNA RESPOSTA VITAL EN EMERGÈNCIES” amb els següents objectius:

• Reforçar el rol que juga la lactància materna com a resposta a emergències en tot el món
• Defensar la protecció activa i el suport a la Lactància Materna abans i durant les emergències
• Informar les mares, Comunitats, Personal sanitari, Governs, Agències humanitàries, Donants, Mitjans de comunicació, i altres, sobre com es pot recolzar activament la lactància materna abans i durant les emergències
• Desenvolupar accions de col-laboració i crear xarxes d’informació entre aquells que tenen experiència en el maneig de la lactància materna i les persones i organitzacions involucrades en la resposta a les emergències

Tot i que el concepte d’emergències és diferent al món occidental que en altres països, també ens podem trobar en el nostre entorn situacions com ara prematuritat del nadó, malaltia del bebè o de la mare (com la nova grip A), situacions de desfavoriment social, pobresa, etc, en què la lactància materna, no només no s’ha d’interrompre, sinó que pot ajudar les famílies a superar aquestes situacions. Enguany vam tenir la presència de Mª Teresa Baiges, infermera de pediatria de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona amb experiència en cooperació internacional. Ens va oferir la conferència “LACTÀNCIA MATERNA EN URGÈNCIES I EMERGÈNCIES”.




La Teresa va viure a Ruanda durant la guerra de 1994 i va poder comprovar de primera mà els desastres de la guerra. Va tenir l'oportunitat d'ajudar a moltes persones, entre elles mares embarassades, amb nadons i fills petits. Mares que tot i la desnutrició i el cansament, els hi recomanava que continuessin alletant mentre ella alimentava a la mare. Les llets artificials i els biberons que arriben a través de l'ajuda humanitària, no són del tot necessaris, ja que un biberó mal preparat, sense aigua potable, sense les instruccions en l' idioma de la zona, sense poder-los comprar enlloc un cop acabada l'ajuda,........és, pràcticament, un nadó o nen/a mort/a. Va poder practicar el Mètode Mare Cangur, amb resultats excel.lents, bebès molt petits que s'agafaven el pit entre la tendresa i la il.lusió d'una mare espantada per la guerra, trista per la pèrdua de familiars, desorientada.......allà estava la Teresa per donar-los-hi tot el suport que necessitaven per tirar endavant la seva vida i la del seu fill/a.

foto feta per la Teresa


Seguidament, es va dur a terme la IV cursa de nadons, on hi va haver una trentena de participants, tots ells en van sortir premiats. Després es van sortejar uns detalls entre tots. Per acabar, vam gaudir d’un deliciós pica pica casolà, truites, coques de verdures, boletes de coco, pastissos, galetes,... preparat per les mares i pares del grup.







GRÀCIES A TOTS/ES PER LA VOSTRA COL.LABORACIÓ!!!