Si per la raó que sigui hem interromput la lactància i ens ho repensem, o hem d'estar separats del bebè (per exemple, que ha d'estar ingressat i alimentat amb biberons) hem de saber que és possible reprendre l'alletament matern. Aquest procés s'anomena relactació. Pot ser un procés llarg, depenent de les causes de la interrupció i del temps que hem estat sense donar el pit, però moltes vegades és possible.
Per donar alimentar el nostre bebè, i a la vegada estimular el pit perquè augmenti la producció, ens podem fabricar un relactador casolà.
Aquí l'hem fet amb una palometa d'extracció de sang. Només cal tallar els dos extrems del tubet, introduir-lo a pel forat ampliat d'una tetina vella, i roscar-la a un biberó amb llet (preferentment extreta, així l'estimulació és doble). Ens enganxem l'altre extrem al costar del mugró amb una mica d'esparadrap, i el bebè ja pot començar a mamar. Aspirarà la llet del dipòsit i a la vegada ens estimularà el pit. El relactador també el podem fer servir per donar un suplement al nadó en cas que sigui necessari.
Si per alguna raó el bebè no vol mamar, el podem posar en la posició d'alimentació biològica: La mare estirada al llit sobre uns coixins, amb la part de dalt nua, i el bebè només amb el bolquer, col·locat a sobre la panxa de la mare. Aquesta posició estimula la pujada de la llet de la mare i activa els reflexes de succió del nadó. Si el deixem fer, potser s'enganxarà solet. Potser no a la primera ni a la segona vegada, però com més petit sigui el bebè, més fàcil és que es torni a aferrar. També ho podem provar banyant-nos juns a la banyera, o jugant al llit, en situacions molt relaxades, mai obligant a mamar, si el nadó no vol.
A la vegada, és molt important estimular el pit per què torni a fer llet: Amb la succió del bebè o amb un tirallets, ens hauríem de treure llet 6-8 vegades al dia, i un parell per la nit. En pocs dies podem tornar a tenir llet, i preparar un pla per anar treient biberons, si és el que volem.
El procés de relactació pot ser dur, i aconseguir una lactància mixta ja pot ser una gran fita. Per això, a banda del suport del nostre entorn més proper, el millor és tenir a prop un grup de lactància o una consultora certificada (IBCLC) per acompanyar-nos en el camí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada