dimarts, 20 de desembre del 2011

Visita al banc de Llet materna de Catalunya


Una quarantena d’assessores de tot Catalunya vam anar a visitar el Banc de llet materna de Catalunya, que està en funcionament des del mes de febrer. Actualment l’Estat Espanyol funcionen 7 bancs de llet, i estan a punt d’obrir dos més, però encara quedem molt lluny de països com França, Alemanya, o Brasil, amb la xarxa més gran de bancs de llet.  Ens van explicar el procés de recollida, tractament i distribució de la llet donada.

Els únics requisits que han de complir les donants són que estiguin alletant un bebè, i presentin una bona salut, sense hàbits nocius. No s’ha posat límit a l’edat del bebè alletat per la mare donant, encara que són més desitjables les mares de bebès com més petits millor. Cal concertar una entrevista als centres fixos del Banc de Sang i Teixits (per exemple, Sant Joan de Reus o Joan XXIII a Tarragona) allà faran una entrevista i extrauran una mostra de sang per fer-ne una analítica. Quan es tenen els resultats, enviaran un kit d’extracció, consistent en un tirallet, envasos i etiquetes. Les donants s’extrauran la llet a casa seva, amb la freqüència i quantitat que més els convingui, la conservaran congelada, i  el banc de llet passarà a recollir-los els envasos plens i a deixar-ne de nous.
La llet recollida arribarà al banc de llet. Es farà una analítica microbiològica i una altra de nutricional, per classificar-la en funció  del contingut proteic, ja que les necessitats i la composició canvien en funció de l’edat dels bebès. Desprès es pasteuritzarà, per eliminar possibles patògens (que no farien cap mal al nostre fill, però poden ser potencialment perillosos per als bebès receptors, ja que sovint presenten malalies i immunodeficiències), s’envasarà en dosis de 50, 100 o 200 cc i es tornarà a congelar, a una temperatura de -80 graus, a l’espera de les demandes de les maternitats.
Veure quadríptic
Aquesta llet s’utilitza en l’àmbit de la UCI pediàtrica, sota prescripció d’un neonatòleg, com si fos un medicament. Els bebès que la reben poden ser grans prematurs, amb un pes inferior a 1.500 g. o amb patologies i/o cirurgies diverses, i la llet de fórmula els pot resultar molt perillosa. Se’ls administra llet de mare donada en tant la seva pròpia mare no aconsegueix una producció suficient, per exemple. Està demostrat que la utilització de llet de mare donant redueix la incidència d’enterocolitis necrosant, una patologia molt greu que pot afectar als nens prematurs, i també que redueix l’estada hospitalària dels bebès ingressats.
Han calculat que caldrien uns 400 litres de llet materna donada per cobrir les necessitats actuals, així que com més mares s'animin, millor!